Interview met Lieve Otten, ontwerpster van het winnende festivalbeeld
Het nieuwe festivalthema van Musica Sacra (17 t/m 20 september) is Aanvaarding & Berusting. Ook dit jaar hebben studenten van de afdeling Visuele Communicatie van Zuyd Hogeschool ontwerpen gemaakt waarmee ze dit nieuwe festivalthema verbeelden. Het winnende ontwerp is van Lieve Otten.
We vroegen Lieve naar een toelichting op haar ontwerp.
Lieve: “Aanvaarding & Berusting in spirituele context is een vorm van loslaten. Het is voor mij als het ware één begrip en staat symbool voor ‘tolerantie & acceptatie’.
Ik zocht naar de perfecte mix tussen de ‘spirituele’ en de ‘religieuze’ kant die het festival benadrukt. Mijn interesse ging altijd al uit naar verschillende religies & filosofieën dus vandaar de mix hiervan. In eerste instantie wilde ik me gaan oriënteren op het hindoeïsme vanwege de interessante visie op het leven na de dood. Daar ben ik later van afgestapt omdat ik tijdens mijn onderzoek naar het hindoeïsme een interessante stam uit Arizona tegenkwam: de ‘Hopi’ stam.
Deze zelfvoorzienende stam is gericht is op het landbouwbestaan en heeft een gehele eigen visie op religie en kunst. De Hopi’s geloven erin dat ze één zijn met het universum, dat de mens de ‘verzorger’ van de aarde is en de aarde in bruikleen heeft. Dit concept heb ik mijn achterhoofd gehouden tijdens het maken van de poster. Vervolgens ben ik me verder gaan verdiepen in de symbolische kunst die de Hopi stam maakt. Ik viel voor het symbool van de ‘healing hand’. Beschrijvend gezien is het een hand met een spiraal in het midden. Deze spiraal betekent het universum, maar staat ook symbool voor leven na de dood. Dit is een aspect wat ook vaak in westerse cultuur aangegeven wordt. Het spiraal vond ik een mooie samenkomst van meer dan een cultuur. Wanneer het spiraal van de hand gecombineerd wordt met de vorm van een hand, zou het een therapeutische energie uitstralen, volgens de Hopi stam.
Ik wilde met het symbool van de ‘healing hand’ een meer eigenwijze versie maken die voor elke cultuur als universeel gezien kan worden. Het spiraal wordt in dit geval gebruikt als symbool voor het universum/ onze wereld. De hand houdt deze spiraal vast in plaats van dat deze spiraal verwerkt is in de hand zelf. Ik vond het namelijk een mooi gegeven dat er leven na de dood is, maar door symbolisch gezien het spiraal in de hand te plaatsen berust het idee van ‘leven na de dood’ op de handpalm van ieders leven. In dit geval dus daadwerkelijk Aanvaarding & Berusting.”
Klik hier voor meer achtergrondinformatie over het festivalthema Aanvaarding & Berusting/