SPECTRA

Gérard Grisey – Quatre Chants pour franchir le Seuil
info over bestellen

programmatoelichting - klik hier

© GREET SWINNEN
Greet Swinnen

Een geheel eigen klankwereld schept Gérard Grisey met zijn Quatre Chants pour franchir le Seuil (vier liederen om de drempel over te gaan). Muziek die doet denken aan die van collegacomponist Claude Vivier en die het tijdsbesef beïnvloedt. Over muzikale tijd zei Grisey ooit dat ‘als je de gezangen van walvissen hoort, die zo uitgesponnen zijn dat wat voor ons een eindeloze geeuw lijkt, voor hen maar één klinker is.‘

Ongewild componeerde Grisey met zijn Quatre Chants zijn zwanenzang: kort na de voltooiing ervan werd een hersenbloeding hem fataal. In dit negendelige werk voor sopraan en groot ensemble flankeren slagwerkpassages de vier liederen (dood van de engel, dood van de beschaving, dood van de stem, dood van de mensheid) op achtereenvolgens christelijke, oud-Egyptische, oud-Griekse en Mesopotamische teksten. Vier culturen die de vergankelijkheid van het bestaan belichten. ‘De delicate [instrumentale] berceuse, die de cyclus bijna als een vijfde lied beëindigt, is niet bedoeld om iemand in slaap te laten vallen, maar om wakker te worden’, aldus de componist.

Filip Rathé dirigent
Juliet Fraser sopraan

Gérard Grisey Quatre Chants pour franchir le Seuil