Jascha Nemtsov - piano

Preludes en fuga's uit de Goelag
Muziek
info over bestellen

> Programmatoelichting

Passe-partout Jascha Nemtsov € 24,00
Indien u naar alle bovenstaande blokken wil,
koop dan een Passe-partout en betaal € 24,00 i.p.v. € 40,00.

> Koop Passe-partout ticket

© RUT SIGURDARDóTTIR
Rut Sigurdardóttir

Vsevolod Zaderatski 24 Preludes en fuga’s

Er zijn talloze redenen waarom mensen huis en haard verlaten. Daarvan is repressie er een. Wie het niet gegeven was te ontsnappen aan de onderdrukking door het Sovjet-regime, belandde in de strafkampen van de Goelag, het hoofddirectoraat voor opvoedings- en werkkampen.

Zo werd de Oekraïense componist Vsevolod Zaderatski in 1934 verbannen naar Jaroslavl. Dit vanwege zijn lidmaatschap van de vereniging voor hedendaagse muziek én om het feit dat hij in het Witte Leger gevochten had tegen het Rode Leger van de Russen. Vervolgens werd hij geïnterneerd in Sevvostlag, een van de beruchte kampen. Daar componeerde hij zijn 24 Preludes en fuga’s, zonder piano en op binnengesmokkelde telegram- berichten, als monument voor de miljoenen slachtoffers van de Goelag.

Jascha Nemtsov, zelf zoon van een Goelag-overlevende, is een groot ambassadeur van twintigste- eeuwse Joodse muziek. Hij is een van de weinige pianisten die dit werk integraal uitvoert. Tijdens dit festival doet hij dat in vier blokken van telkens 45 minuten. Deze zijn afzonderlijk te boeken.