Festivalopening 16 sept Musica Sacra-Boi Akih(c)Focuss 22-1.jpg

Geslaagde jubileumeditie Musica Sacra

Afgelopen weekend (16 t/m 18 september) vond de 40e editie plaats van Musica Sacra met als thema Exodus. Dit thema verbond de vele programma’s van het festival, bestaande uit muziek, dans, theater, film, lezingen en exposities. Het festival is een coproductie met Theater aan het Vrijthof. Tevens vond er dit jaar een Belgisch-Limburgse editie van Musica Sacra plaats in Hasselt en Venlo en werd de samenwerking met het Toon Hermans Theater en Filmhuis De Domijnen in Sittard geprolongeerd met een parallelprogramma op bijzondere locaties in en rond Sittard-Geleen. De festivalorganisatie kijkt terug op een geslaagde jubileumeditie met vele hoogtepunten, waaronder diverse (wereld)premières en Nederlandse premières, diverse uitverkochte voorstellingen, enthousiaste festivalgangers en de uitreiking van het Teken van Verdienste aan Jos Leussink.

Uitreiking Teken van Verdienste aan Jos Leussink
Vrijdag 16 september vond de feestelijke opening plaats van Musica Musica, met afzonderlijke optredens door Boi Akih en het Doré kwartet en een warm welkom door directeur – bestuurder Brigitte van Eck. Feest was het zeker, want wethouder cultuur van Gemeente Maastricht, de heer Frans Bastiaens, had een verrassing in petto. Hij overhandigde Jos Leussink het Teken van Verdienste van de stad Maastricht. Al 35 jaar is Jos Leussink als adviseur een van de drijvende krachten achter kunstenfestival Musica Sacra. Onder zijn adviseurschap zette Musica Sacra vijf belangrijke stappen: van een gespreid programma over vier weekenden ging het festival naar een compact programma in één weekend, de programmering groeide door naar internationale kwaliteit, het religieuze aspect maakte plaats voor het sacrale, de programmering kreeg een vast thema als rode draad en tot slot werd Musica Sacra van een muziekfestival omgevormd tot kunstenfestival.

Gevarieerd programma
Na de festivalopening kon het publiek drie dagen genieten van een rijk en gevarieerd programma, bestaande uit muziek, dans, theater, film, lezingen en exposities. Middels staande ovaties en minutenlang applaus gaf het publiek blijk van hun waardering. Hoogtepunten waren zondermeer de (wereld)premières, maar liefst 5, waaronder de wereldpremière van Het Gouden Kalf van componist Jan-Peter de Graaff en 7 Nederlandse premières waarvan er 3 betrekking hadden op theatervoorstellingen.

Muziek vormt basis van festival
Tijdens dit festival kwamen diverse periodes aan bod, uitgevoerd in diverse bezettingen, van klein tot groot: van gregoriaans (Schola Maastricht), vocale en instrumentale muziek uit de late Middeleeuwen en Renaissance (La Fonte Musica, Pluto-ensemble, Música Temprana, Huelgas Ensemble, Stile Antico), Barok (Música Temprana, Pieter Dirksen, Marleen Reynders & Ad Mosam Barock, Concerto Soave), Romantiek (Huub Claessens & Hans Eijsackers) tot muziek uit de 20ste en 21ste eeuw (phiharmonie zuidnederland met Studium Chorale en Toneelgroep Maastricht, Marco Blaauw & Christine Chapman, Ensemble 88, Steve Reich & Bryce Dessner, Ensemble Koninklijk Conservatorium Den Haag, Elisabeth Hetherington en Lotte Betts-Dean, Currende, Jascha Nemtsov, Harmonieorkest St. Agnes Bunde, Mannenkoor St. Caecilia Sweykhuizen en Brunssums Mannenkoor) en wereldmuziek (Música Temprana, Boi Akih, Madhu Lalbahadoersing, Dyar, Jerez le Cam Quartet, Le Quatuor Idéal).

Een muzikale blik op de wereld
Het thema Exodus gaf alle aanleiding om bijzondere aandacht te besteden aan muziek uit andere delen van de wereld en de versmelting van muziekstijlen ten gevolge van culturele assimilatie. Van de temperamentvolle kerkmuziek uit Zuid-Amerika, muziek uit Bali, Bollywood-muziek, Arabische muziek tot en met muziek uit Oost-Europa. Helaas kon het slotconcert van Drums United niet doorgaan in verband met het aanhoudende slechte weer en de mogelijke schade aan het instrumentarium.

Uitgebreid randprogramma met o.a. Internationale Fotojournalisten Tentoonstelling!
Veel lof oogstte ook de Internationale Fotojournalisten Tentoonstelling Exodus op de Stationsstraat, evenals de andere tentoonstellingen waaronder No Access, Children of the Labyrinth, Uit het leven van een vlinder), Kolkata: Run in the Alley, Een wandkleed vol verhalen, de expositie met festivalbeelden en de installaties van Ans Repkes. Na Musica Sacra is een aantal van deze exposities nog langer te zien. Kijk voor meer informatie op de website.

Overdrachtstokje
Voor projectleider Fons Dejong was het laatste editie van Musica Sacra. Hij gaf een korte speech tijdens de borrel die na afloop plaatsvond: ”Ik wil het publiek heel hartelijk bedanken voor hun hartverwarmende reacties maar ook de festivalorganisatie en iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan Musica Sacra. Met plezier en groot vertrouwen draag ik het stokje nu over aan mijn opvolger Erwin Roebroeks.”

Musica Sacra 2023: thema Barmhartigheid
De volgende editie van Musica Sacra vindt plaats van vrijdag 15 t/m zondag 17 september 2023. Het nieuwe festivalthema is Barmhartigheid.

 

Fons Dejong en Erwin Roebroeks - Musica Sacra(c) Focuss 22.jpg