aangepast-foto2 winnaar Jorrik.jpg

Toelichting op het nieuwe festivalbeeld, ontworpen door Jorrik Hollands, tweedejaars student grafische vormgeving van de opleiding Visuele Communicatie (Zuyd Hogeschool). De Monarchvlinder

Elke lente, ergens in de bossen van Mexico, maken miljoenen vlinders zich klaar voor een unieke migratietocht. Wanneer de vleugels van de Monarchvlinder de juiste temperatuur bereiken, ontwaakt het diertje langzaam uit haar winterslaap. Wat volgt is een van de meest bijzondere migraties uit het dierenrijk. 

Gedreven door instinct, trekt de volledige populatie in verschillende generaties naar het noorden. De tocht strekt tot aan Canada, maar onderweg stoppen de vlinders drie à vier keer om zich voort te planten. Hoe de nieuwe generatie weet waar ze zich op het continent bevindt, en waar ze naartoe moet vliegen, is tot dusverre nog een raadsel.

De Monarchvlinder wordt, net als vele mensen gedurende de geschiedenis, gedwongen tot een tocht, op zoek naar een beter bestaan. Zulke tochten zijn zelden zonder gevaar. Obstakels waarbij overleven geen garantie is. Hiervan zijn we in deze tijd maar al te goed op te hoogte. Maar aan het eind van de tocht staat ook een transformatie te wachten. Een moment van rust, stilte, misschien zelfs reflectie. 

Ik heb dit verhaal als inspiratie genomen voor mijn ontwerp. Hopelijk kan ik, naast het leed en verdriet dat al bestaat, hiermee ook een gevoel van vreugde en hoop bieden.

Jorrik Hollands (20 jaar)
Visuele Communicatie | Grafisch
 

msm22 EXODUS homepage (alleen thema) 2361x1181px.jpg