Orgelrecital Marcel Verheggen

Richard Rijnvos - quattro quadri

programmatoelichting - klik hier


 

info over bestellen

In het vierdelige orgelwerk quattro quadri staat de Zwarte Dood centraal, de builenpest die via de scheepvaartroutes vanaf Centraal-Azië meeliftte op vlooien en ratten, en meer dan vier eeuwen huishield in handelsstad Venetië.

Wanhopig baden de Venetianen om bemiddeling van heiligen om zo deze straf van God af te wenden. Als symbool van dankbaarheid voor de uiteindelijke verlossing bouwde de stad vijf devotiekerken, waaronder een voor Job en een voor Sint Sebastiaan. Op een min of meer abstracte wijze verbeeldt quattro quadri vier scharniermomenten van Sebastiaans leven, zoals vereeuwigd door Paolo Veronese, schilder van de San Sebastiano. Aldus neemt het stuk de complexe verhouding tussen Venetië en zijn verval in beschouwing, een relatie die laveert tussen vreugde en verdriet, plezier en pijn, leven en dood.

Marcel Verheggen orgel
Richard Rijnvos Quattro Quadri

Klik hier voor het beluisteren van een uitzending van L1-Cultuurcafé waarin aandacht was voor Marcel Verheggen!