GAIA

Imposante installatie van Luke Jerram
Beeldende kunst
info over bestellen

GAIA & Nusa Ina Manis Lawang
Op zaterdag 25 september om 11.00 uur klinkt het lied 'Nusa Ina Nusa Ina Manis Lawang' gezongen door leden van de Molukse gemeenschap Maastricht als onderdeel van het project Nusa Ina in de Onze Lieve Vrouwebasiliek. 

imposante installatie van de Britse kunstenaar Luke Jerram

GAIA is een immense globe, nog nooit vertoond in Nederland en de blikvanger van dit festival. Deze installatie is vernoemd naar de oermoeder Gaia uit de Griekse mythologie: zij is de personificatie van de Aarde, die uit Chaos is ontstaan en de elementen aarde, water, lucht en vuur bevat.

De imposante installatie van een bewegende globe met een diameter van 7 meter, is van binnen verlicht en van buiten met NASA-satellietbeelden ‘beplakt’. Met een 29 minuten durende surround-soundscape – van componist Dan Jones, winnaar van een BAFTA Award – roept het het emotionerende overview-effect op dat astronauten ervaren wanneer ze de aarde vanaf de maan zien.

Opgehangen in de monu­mentale Maastrichtse Gashouder (met een diameter van 43 meter) zal de aanblik van GAIA spectaculair zijn. Zo leert de erva­ring van eerdere opstellingen in onder meer Rome, Londen, Parijs, Wuhan en Bratislava.

Tevens ontwikkelt Ilse van Lieshout een educatieproject rondom GAIA zodat ook kinderen en jongeren een bezoek brengen aan deze prachtige installatie.  

De multidisciplinaire werkwijze van Luke Jerram (1974) omvat het creëren van sculpturen, installaties en live-kunstprojecten. Jerram woont in het Verenigd Koninkrijk en werkt sinds 1997 internationaal. Hij heeft diverse buitengewone, vaak grootschalige en openbare kunstprojecten gerealiseerd, die mensen over de hele wereld in vervoering brengen en inspireren. Zijn kunstenaars­praktijk heeft hij opgebouwd rond een aantal verschillende verhalen die zich naast elkaar ontwikkelen.

GAIA is tot stand gekomen i.s.m. het Natural Environment Research Council (NERC), Bluedot en de UK Association for Science and Discovery Centres. De afbeeldingen voor GAIA zijn ontleend aan de reeks Visible Earth van NASA.

Meer informatie op my-earth.org

GAIA Maastricht komt tot stand i.s.m. tentoonstellingsmaker en -vormgever Bart van den Boom en wordt mede mogelijk gemaakt door Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij BV 

 

Let op: GAIA is ook te zien van 1 t/m 3 oktober tijdens de Nederlandse Dansdagen. Zie hier voor meer informatie.   


Met korting naar GaiaZOO en Discovery Museum op vertoon van uw GAIA ticket?

> Klik hier
 


GAIA-hotelarrangement

Arrangement voor twee personen met 1 overnachting,
bezoek aan GAIA Maastricht en GaiaZOO in Kerkrade   

> Klik hier


 

NERC UKRI Full colour CMYK 300dpi.png