Tim Kliphuis Sextet & Friends

Slotconcert: The Five Elements
info over bestellen
©  TIM KLIPHUIS SEXTET
 Tim Kliphuis Sextet

Tim Kliphuis Sextet:

Tim Kliphuis viool | Nigel Clark gitaar | Roy Percy contrabas 
Janneke van Prooijen viool | Frank Brakkee altviool | Charles Watt cello
m.m.v. Christiaan Lascae viool | Dorine Schoon hobo | Lars Wouters van den Oudenweijer klarinet | Eefje Benning saxofoons | Heather Pinkham piano

Bach/Kliphuis Brandenburg
Strauss/Kliphuis Morgen
Tim Kliphuis The Five Elements

Violist Tim Kliphuis is een buitenbeentje in de klassieke muziek. Hij speelt zowel Beethoven als gypsy jazz. Met verschillende formaties was hij te gast bij Podium Witteman. Nu verzorgt hij met een gezelschap van elf musici een swingende uitsmijter van Musica Sacra.

Kliphuis componeerde The Five Elements tijdens de lockdown. Zijn muziek verbeeldt de vier stoffelijke elementen Aarde, Lucht, Water en Vuur, gevolgd door Kwintessens. Dit vijfde element – ‘quinta essentia’ betekent letterlijk ‘vijfde wezen’ – werd beschouwd als immaterieel en werd ook wel aangeduid als Ether. Tim Kliphuis kijkt met dit vijfde element hoopvol naar de toekomst: ‘Wat is onze essentie eigenlijk, en hoe kunnen we die volgen?’

Voorafgaand aan de suite The Five Elements klinken delen uit ­Brandenburg, Tims hertaling die de vertroostende muziek van Bach fonkelnieuw doet klinken, het hoopvolle lied Morgen van Richard Strauss, en nog een of twee swingende verrassingen.