Le Quatuor Idéal (MSM busreis naar Hasselt)

Au bord de l'eau - Une promenade presque Classique
info over bestellen

>Programmatoelichting

Tcha Limberger viool en zang | Philippe Thuriot accordeon
Benjamin Clément gitaar | Vilmos Tsikos contrabas


Wat de blind geboren Tcha Limberger aan ogen tekort komt, maken zijn oren goed. Op zijn zesde speelt hij al gitaar en later ook banjo en klarinet. Maar vanwege zijn passie voor de Hongaarse zigeunermuziek kiest hij uiteindelijk toch voor de viool. Tcha verruilt Brugge voor Boedapest en studeert bij meesters als Bela Horvath.

Deze internationaal gerenommeerde, virtuoze zigeunerviolist en -zanger schittert met zijn trio én de al even virtuoze en veelzijdige accordeonist Philippe Thuriot in een programma dat gaat van Bach tot Django. Van West naar Oost, via Debussy, Fauré, Grieg naar Transsylvanië. Van partituur naar improvisatie en weer terug en dat alles in de beste traditie. Zodra Tcha zijn mond open doet, zal menig hart smelten, want deze (ongeschoolde) zanger draagt hart én ziel op de tong.

‘Zo intens als Limberger zingt, zo intens speelt hij ook viool. Hij heeft de emotionerende klank, met de felle aanstrijk en zo indringend hoge, net nog prettige en niet schelle toon die de maestro’s in bijvoorbeeld de Hongaarse muziek wel weten te realiseren. Hij heeft die onvoorstelbaar vloeiende frasering. Hij heeft de honger, de zelfkennis, hij is niet met niets tevreden. Hij is connaisseur en amateur ineen. Hij weet tot in detail wat hij doet en waarom. Hij weet dat iedere musicus eindeloos leert.’ (Mischa Andriessen voor Music Meeting Nijmegen).

Festivalbezoekers uit Maastricht zijn van harte welkom in Hasselt. In het kader van de euregionale samenwerking tussen de theaters van Luik, Hasselt en Maastricht zet het festival een gratis shuttle in. Wegens concertuitvoering op locatie wordt er niet in drankjes voorzien.

Vertrek bus: 15.45 uur vanaf Theater aan het Vrijthof, Maastricht.