Huelgas Esemble (MSM busreis naar Hasselt)

Migrerende Franco-Flamands
info over bestellen


Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel
Werken van o.a. Ockeghem, Josquin, Busnois en De Manchicourt

 

Verbazing en verrukking is wat concerten van het Huelgas Ensemble gewoonlijk veroorzaken. Verbazing door de ‘nieuwe’ klanken van oude muziek en verrukking door de buitengewone helderheid van de zang.

In 2018 verscheen van Paul Van Nevel het boek Het landschap van de polyfonisten over de meer dan tweehonderd componisten die hun stempel drukten op de stijl van de vijftiende- en zestiende-eeuwse vocale polyfonie op het Europese continent. Hun stijl is gebaseerd op de techniek van imitatie en een melodie die baadt in een waas van melancholie.

In zijn boek verdedigt Paul Van Nevel de hypothese dat het Frans-Vlaamse landschap, met zijn glooiende hellingen, zijn alomtegenwoordige horizon en zijn eindeloze en zichtbare seizoensveranderingen, een onuitwisbare indruk heeft nagelaten bij de kinderen die, tussen hun zesde en tiende jaar, de veilige havens van dit landschap verlieten en hun horizon verkenden door toe te treden tot de zangscholen en kathedrale koorscholen van Cambrai, Douai, Arras en elders. Vaak keerden zij nooit meer terug naar hun geboorteplaats en werden zij zangers en componisten in de muzikale centra van Europa, zoals het Bourgondische Hof, de Habsburgse hoven en de Sixtijnse Kapel.

Aansluitend aan het concert (rond 22.00 uur) vindt er een nagesprek plaats met Paul Van Nevel over het programma 'Migrerende Franco-Flamans'. Locatie: Sint Lambertuskerk, vrij entree voor bezoekers van het concert.
 Tickets inclusief busreis naar Hasselt
Festivalbezoekers uit Maastricht zijn van harte welkom in Hasselt. In het kader van de euregionale samenwerking tussen de theaters van Luik, Hasselt en Maastricht zet het festival een gratis shuttle in. Wegens concertuitvoering op locatie wordt er niet in drankjes voorzien.

Vertrek bus: 19.15 uur vanaf Theater aan het Vrijthof, Maastricht.
 


Foto's: Damon de Backer, Martina Simcovicova