Steve Reich & Bryce Dessner

& more minimal music
info over bestellen

Let op: kaartverkoop via www.ccha.be/exodus

> Programmatoelichting

© STEVE REICH
Steve Reich

Doré Kwartet: Ilaria Taioli viool | Samuele Di Gioia viool | José Muriel López altviool 
Caterina Vannoni cello

Max Klioutchnikov & María Del Mar Moreno Raya piano
Irem Yunkus & Tudor Cioceanu piano


Steve Reich Different Trains, voor strijkkwartet en tape
Bryce Dessner Aheym, voor strijkkwartet
Alexandre Rabinovitch-Barakovsky Liebliches Lied voor vierhandig piano
John Adams Short Ride in a Fast Machine voor vierhandig piano
en werk van Valentin Silvestrov


Jaarlijks biedt Musica Sacra een podium aan buitengewoon muziektalent van verschillende hogescholen. Deze editie zijn de conservatoria van Den Haag* en Maastricht prominent aanwezig. Studenten van de kamermuziekklas van Marc Tooten en van de pianoklassen van Jeroen Riemsdijk en Katia Veekmans aan Zuyd Hogeschool tonen hun kwaliteiten in het openingsconcert en in dit volledige programma in Cultuurcentrum Hasselt.

Centraal in beide concerten staat Different Trains van Steve Reich voor strijkkwartet en tape. Een onontkoombaar werk in relatie tot de Joodse diaspora. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog pendelde de kleine Steve Reich geregeld met de trein tussen New York en Los Angeles, waar zijn gescheiden ouders woonden. Terugblikkend op die tijd realiseerde hij zich dat, had hij als Joods kind nog in Europa gewoond, een ander soort trein wellicht zijn lot was geweest, richting de concentratiekampen. In het laatste deel van Different Trains komen overlevenden van de Holocaust als Europese ballingen aan het woord. Op die migrantenstroom kwamen ook de grootouders van Bryce Dessner naar de Verenigde Staten. Hun verhalen werden het uitgangspunt van Aheym (huiswaarts) dat Dessner voor het Kronos Quartet schreef. Composities voor piano completeren het programma in Hasselt tot een ‘all minimal music recital’.