MSM Film: Human Flow

info over bestellen

Let op: Kaartverkoop via dedomijnen.nl

>Programmatoelichting

Ai Weiwei regie
Duitsland | 2017 | 140' | Engels en Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld

De wereldwijde vluchtelingencrisis gezien door de ogen van Ai Weiwei, die met 25 camerateams in meer dan twintig landen filmde.

Het levert soms surrealistische taferelen op: tentenkampen tussen de rails waar Griekse treinen toeterend doorheen rijden; vanaf grote hoogte gefilmde, perfect symmetrische rijen tenten waartussen stipjes als mieren bewegen en groepen volledig in het wit geklede Afrikanen in Italië, die eerder weggelopen lijken uit een kunstproject dan uit een oorlogsgebied.

De Chinese kunstenaar maakt niet alleen de amper te bevatten omvang van het probleem en de eindeloze stromen mensen duidelijk, maar ook de individuele tragiek van de vluchtelingen. Weiwei dwingt je – letterlijk – deze mensen diep en lang in de ogen te kijken en gaat verder dan de anonieme krantenkoppen waar we zo langzamerhand immuun voor zijn geworden.