Exposities: Festivalbeelden | Een wandkleed vol verhalen | Installaties Ans Repkes

Studenten Visuele Communicatie | Asielzoekerscentrum Heerlen-Stg. De Vrolijkheid | Ans Repkes

> Programmatoelichting

msm22 EXODUS homepage (alleen thema) 2361x1181px.jpg

Expositie festivalbeelden

Voor de vierde keer op rij maken studenten van de afdeling Vormgeving / Visuele Communicatie van Zuyd Hogeschool ontwerpen waarin ze het festivalthema verbeelden.

Het winnende ontwerp en daarmee het beeld van deze editie van Musica Sacra is van Jorrik Hollands, tweedejaars student grafische vormgeving van de opleiding Visuele Communicatie (Zuyd Hogeschool).

Lees hier de toelichting op het festivalbeeld.

Alle ontwerpen krijgen een plaats in de expositie in het Theater aan het Vrijthof.
 


 

msm22 AZC - wandkleed IMG_1851_rgb.jpg

Een wandkleed vol verhalen

Stichting De Vrolijkheid is een netwerk van professionele kunstenaars, theatermakers en musici. Samen met een bonte stoet vrijwilligers, kinderen, tieners, jongeren en ouders worden creatieve activiteiten in ruim 25 asielzoekerscentra in het land gerealiseerd. Zo ook in Heerlen. Het azc in Heerlen is al 25 jaar een tijdelijk onderkomen voor zo’n 400 asielzoekers.

De Vrolijkheid biedt in Heerlen verschillende programma’s aan die inzetten op actieve kunstbeoefening door kinderen, tieners en jongeren. Kunstbeoefening heeft een positief effect op het zelfbeeld, op de veerkracht, op de ontwikkeling en op de mate van zelfregie van de beoefenaar. Het heeft de potentie om de schade te beperken die het leven in een azc veroorzaakt. Onder leiding van Sanne Puijk werken zo’n 60 jongeren van 4 t/m 25 jaar aan een monumentaal wandkleed, dat tijdens Musica Sacra een prominente plaats krijgt in Theater aan het Vrijthof.
 


 

Schermafbeelding 2022-07-20 om 14.19.34.png

Installaties Ans Repkes  

Bij de kunstobjecten van Ans Repkes, Nijmegen, 1954, staat de mens en de wereld centraal. Zij legt actuele maatschappelijke onderwerpen en gevoeligheden in de samenleving bloot. Waaronder de restrictie in vrije communicatie evenals het misbruiken van macht binnen religieuze instituties.

De afgelopen jaren heeft Ans zich verdiept in de vluchtelingenproblematiek en dit vertaald in verschillende kunstwerken, waaronder een bijzondere installatie. Deze omvat een ‘tent’ waarin een video wordt getoond, gezien vanuit het perspectief van de vluchteling. De overige kunstwerken representeren de overtocht en de ontberingen en de verbittering die dit met zich meebrengt, in het bereiken van het ‘vrije/beloofde’ land.

Bij het tot stand komen van haar werken, gebruikt zij bij voorkeur natuurlijke materialen. Per kunstwerk wil ze het gebruik van verschillende materialen zoveel mogelijk beperken, om een zekere eenvoud te krijgen en het werk daardoor kracht te geven. Ritme en herhaling zijn beeldende kenmerken van zowel haar twee- als driedimensionaal werk.

In het kader van EXODUS, het thema van de veertigste editie van Musica Sacra Maastricht, presenteert Ans Repkes van vrijdag 9 tot en met zondag 25 september driedimensionale installaties in Theater aan het Vrijthof. Dat betekent dat haar werk ook al tijdens het stadsfestival MAAS! te bezoeken is.


Schermafbeelding 2022-09-06 om 13.01.17.png
Slavko Dujic 'De vluchteling' 

- Alleen te zien op zondag 18 september -

Dit uit notenhout vervaardigde kunstwerk verbeeldt een vluchteling uit kamp Moria (Lesbos)

Onder zijn jas te zien een rugzak.
Een rugzak vol geheimen van geluk, liefde, verdriet en eenzaamheid.
Een vluchteling doelloos op weg naar…


Slavko Dujic is een Nederlands-Kroatische beeldend kunstenaar
(kunstschilder en beeldhouwer). Hij studeerde  geschiedenis  en geografie aan de Pedagogische Academie bij de Universiteit in Banja Luka.  Tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië vlucht Slavko in 1991 met zijn vriendin Drazka via allerlei omwegen naar Nederland.  Samen moeten ze een nieuw leven opbouwen. Slavko gaat werken, koopt een frituur, en gaat schilderkunst studeren aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Hasselt.  Na vijf jaar studie werd de opleiding succesvol afgerond.

Veel van zijn kunstwerken werden in allerlei landen succesvol getoond op internationale exposities. Eerdere exposities vonden plaats in: Argentinië (Buenos Aires), USA (New York, Las Vegas, Nevada) , Canada( Toronto), Italië (Florence,Barletta,Trani,Ferrara), Frankrijk ( Parijs,Marseille), Duitsland (Aken,Prüm), Oostenrijk (Wenen), België (Brussel, Antwerpen, Gent, Genk, Hasselt), Kroatië (Split), Nederland (Amsterdam,Rotterdam,Hoorn,Eindhoven,Sittard,Kerkrade)
 Zowel de expositie van de festivalbeelden als ‘Een wandkleed vol verhalen’ en de installaties van Ans Repkes zijn gedurende het festival te bezichtigen tijdens de openingstijden van Theater aan het Vrijthof.