Currende o.l.v. Erik Van Nevel

Upon the Chant
info over bestellen

Let op: kaartverkoop via Cultuurcentrum Hasselt

>Programmatoelichting

Emilie De Voght en Renate Weytjens sopraan
Agnes de Graaff en Kerlijne Van Nevel mezzosopraan
Michiel Haspeslagh en Hans Helsen tenor
Reinhard Andries bariton Arnout Malfliet bas

 

Doorgaans bestaan de programma’s van Currende uit zestiende-, zeventiende- en achttiende-eeuwse polyfone muziek. Voor Upon the Chant grijpt Currende’s artistiek leider Erik Van Nevel, die het ensemble in 1974 oprichtte, echter terug op het middeleeuws gregoriaans.

In een eclectische stijl arrangeert hij melodieën van de belangrijkste liturgische momenten van het jaar tot nieuwe polyfone en polychrome muziek. De originele gezangen, hun toonsoort, melodische structuur en ritme laat hij ongemoeid. Een nieuwe toontaal is niet de inzet, wel ontstaat een polyfone textuur waarin de gregoriaanse melodieën steeds in een van de stemmen te volgen zijn in een bedding van modale en tonale kleuren. Dat geeft de nieuwe composities individuele, sonore en verrassende kwaliteiten.

Verheugt u zich op een ‘ongehoord’ programma waarmee Currende het Dies irae, In Paradisum, Hodie Christus natus est, Victimae paschali laudes, Gaudeamus, Ave Maria en vele andere gezangen in nieuwe jasjes steekt. En dat alles uiteraard in de beste polyfone concerttraditie van dit ensemble, waarvan de naam verwijst naar de middeleeuwse bedelstudenten die op feestdagen zingend van deur tot deur gingen.