Quatuor Bozzini

Antigone en Diotima
Muziek
info over bestellen
© MICHAEL SLOBODIAN
Michael Slobodian

Clemens Merkel viool 
Alissa Cheung viool 
Stéphanie Bozzini altviool 
Isabelle Bozzini cello

Manfred Trojahn Fragmente für Antigone
Luigi Nono Fragmente - Stille, An Diotima

Manfred Trojahn, vooral bekend als operacomponist, schreef zijn Fragmente für Antigone als toneelmuziek bij Hölderlins vertaling van Sophokles’ Antigone, het drama over de dochter van Oedipus die haar gesneuvelde broer begraaft, maar als straf voor dit eerbetoon zelf ter dood wordt veroordeeld. Uiteindelijk besloot Trojahn dat de compositie beter als zelfstandig werk kon worden gepresenteerd, waarbij hij de zes delen van het strijkkwartet opdrachten meegaf die hij ontleende aan de Duitse versie van Hölderlin. 

Ook de compositie Fragmente - Stille, An Diotima van Luigi Nono bevat meerdere citaten van Hölderlin. Maar anders dan bij Trojahn zijn bij Nono’s strijkkwartet de tekstfragmenten meer gedacht als poëtisch en meditatief gegeven, bedoeld als stilzwijgende overweging voor de musici.

“Quatuor Bozzini has energetically championed the newest in classical music since 1999 in their Montréal hometown, on tour and on outstanding albums.” - Andrew Timar, The WholeNote