Salome Kammer & Daan Vandewalle

Antigone verklankt
Muziek
info over bestellen
© C.A. HELLHAKE
C.A. Hellhake

Salome Kammer sopraan

Daan Vandewalle piano

Frederic Rzewski Antigone-Legende


Antigone (‘de Tegendraadse’) was een dochter uit het incestueuze huwelijk van Oedipus. Haar twee broers wedijverden om de troonopvolging en sneuvelden. Oom Kreon verbood om een van hen, Polyneikes (‘de Querulant’), te begraven, waardoor die ten prooi zou vallen aan aasdieren. Antigone trotseerde dat verbod, werd zelf veroordeeld tot levende begraving, maar pleegde zelfmoord.

Dat is het onderwerp van een van de zeven bewaarde Griekse tragedies van Sophokles. Bertolt Brecht bewerkte deze 2400 jaar later in de vertaling van Hölderlin, nu met Kreon als nazi. Daarnaast schreef hij ook een monoloog – Antigone-Legende – om de acteurs tijdens repetities op te warmen. Op die tekst componeerde Frederic Rzewski – in 2016 te gast in Maastricht, en overleden in 2021 – een monodrama van een uur, voor sopraan en piano. Pianist in deze uitvoering is Daan Vandewalle, naaste medewerker en vriend van Rzewski. Zangeres Salome Kammer, ook celliste en actrice, werd wereldwijd bekend als Clarissa Lichtblau in de cultserie Die zweite Heimat van haar echtgenoot Edgar Reitz.