Hoogmis

Basilicakoor o.l.v. Hans Leenders
Verdieping / dialoog
Gratis _hoogmis.png

Basilicakoor en Basilica Consort
Hans Leenders dirigent
Sjef Streukens orgel

Mozart Waisenhausmesse KV 139 (47a)

Op 7 december 1768 werd, in aanwezigheid van het hof, een nieuwe kerk van het weeshuis aan de Rennweg in Wenen feestelijk ingewijd. De krant meldde dat ‘die ganze Musik des Waisenchor bey dem Hochamte’ (het volledige misordinarium) door de twaalfjarige Mozart gecomponeerd werd, én ‘mit der grössten Richtigkeit’ gedirigeerd. Koor- en orkestmateriaal van deze uitvoering zijn nooit teruggevonden. Dat is de reden dat er tot op heden twijfels zijn of de Waisenhausmesse KV 139 (47a) wel dezelfde is, met als argument dat het werk te meesterlijk is voor die leeftijd. Maar, zoals we weten beschikte Mozart over uitzonderlijke kwaliteiten en had vader Leopold streng op de compositie toegezien.