Bobby Mitchell · piano (Erard)

Joods Nieuwjaar: Alkan
Muziek
info over bestellen
© MARC- HENRI CYKIERT
Marc- Henri Cykiert

Franz Liszt Miserere d'après Palestrina
Charles-Valentin Alkan 11 Pièces dans le style religieux
Franz Schubert / Franz Liszt Ave Maria

Rosj Hasjanà, het Joodse Nieuwjaar, valt in dit jaar (5784/2023) precies samen met Musica Sacra Maastricht, van vrijdag- tot zondagavond. Tijdens die dagen worden volgens de Talmoed de 13 Eigenschappen van Genade gereciteerd en wordt 101 keer de sjofar (ramshoorn) geblazen.  
Het verhaal gaat dat de Frans-Joodse componist Charles-Valentin Morhange, genaamd Alkan, om het leven kwam toen een Talmoed van een hoge plank op zijn hoofd terechtkwam…
Alkan was een vrijwel exacte tijdgenoot van Liszt, even virtuoos pianist, maar als persoon diens tegenpool: Liszt extravert en flamboyant, Alkan quasi kluizenaar.

De Amerikaanse pianist Bobby Mitchell is voor de vierde keer te gast op dit festival. Hij speelt Alkans 11 Pièces dans le style religieux – meer album dan cyclus – op een negentiende-eeuwse Erard-vleugel, het favoriete merk van de componist. Omkaderd door twee Liszt-bewerkingen: van een ten onrechte aan Palestrina toegeschreven Miserere zoals het klonk in de Sixtijnse kapel, en van Schuberts lied Ave Maria, gebeden in een bootje op een Schots meer. 

Bobby Mitchell is ook een vurig pleitbezorger van de muziek van zijn twee jaar geleden overleden mentor Frederic Rzewski, die een van zijn laatste werken voor hem schreef. Zaterdag 16 september om 15.30u wordt Rzewski’s monodrama ‘Antigone-Legende’ uitgevoerd door Salome Kammer en Daan Vandewalle (za 15.30 uur).

* Zie ook het concert door trompettist Marco Blaauw (za 22.00 uur).