Marco Blaauw

Joods Nieuwjaar: ramshoorn
info over bestellen

Marco Blaauw sjofar en trompet

Alvin Curran Shofar Rags

Rosj Hasjanà, het Joodse Nieuwjaar, valt dit jaar samen met Musica Sacra Maastricht. Tijdens dit feest wordt beide dagen 101 keer op de sjofar (ramshoorn) geblazen.
De Amerikaan Alvin Curran, 85 dit jaar, woont al heel lang in Rome en was daar in de jaren 1960 lid van de avant-garde-ensembles Nuova Consonanza en Musica Elettronica Viva, samen met onder anderen Frederic Rzewski (van wie vandaag om 14 uur Antigone-Legende wordt uitgevoerd).
Curran, afkomstig uit een familie van koper­blazers, begon als trombonist in de dance bands van zijn vader, maar bezocht ook geregeld de synagoge. Hij identificeert zich niettemin als atheïstische Jood, ge­interesseerd in de archaïsche wortels van zijn cultuur. 
In Shofar Rags, deels geïmproviseerd en work-in-progress, combineert hij de oerklanken van de ramshoorn met de nieuwste muzieksoftware. De sjofar noemt hij “een vorm van versteende tijd, van toen geluid, adem, spraak en muziek nog één waren”, de tijd waarin “schelpen, beenderen, hoornen en bamboe de blazerssectie vormden van de menselijke bigband” – een “hotline naar het onzegbare”.
Trompettist Marco Blaauw, vorig jaar te gast met zijn Global Breath-project – waar ook een schelp werd bespeeld – gaat nu deze uitdaging aan.

 

Dit concert wordt opgedragen aan Hub van Laar, de wereldberoemde trompetbouwer uit Margraten die op kerstavond vorig jaar overleed. 
Marco Blaauw zal dit concert afsluiten op een van de vele instrumenten die Hub van Laar voor hem heeft gebouwd.