Suol Philharmonic

West en Oost
info over bestellen
© JAN ARNDT
Jan Arndt

Suol Philharmonic
Joost Smeets dirigent

Paul Hindemith Symfonie ‘Mathis der Maler’
Tōru Takemitsu From me flows what you call Time
​​​​​​​

‘De zieken verzorgen’, en ‘Zorg voor de aarde’, dat zijn de werken van barmhartigheid in het programma van Suol Philharmonic. Een project van Suol Percussion, ontstaan in en vernoemd naar Zwolle, met vandaag ook een groot projectorkest van studenten en professionele musici.

De symfonie Mathis der Maler van Paul Hindemith, satelliet van zijn gelijknamige opera, handelt over Mathias Grünewald. Deze schilderde begin zestiende eeuw het beroemde Isenheimer altaar (nu in Colmar) voor een klooster waar lijders aan het ‘Antoniusvuur’ werden verpleegd, een gruwelijke ziekte die heerste onder de armsten en werd veroorzaakt door het eten van rogge.

Hindemith legde een verband tussen de Bauernkrieg in Mathis’ tijd en zijn eigen periode, de opmars van de nazi’s. Centraal in de symfonie, die een schandaal veroorzaakte, staat de Graflegging, van Christus, maar ook van een hele beschaving.

Tegenhanger: From me flows what you call Time, een spectaculair concert voor vijf slagwerkers en orkest uit 1990 van Tōru Takemitsu, zelf opgegroeid in het door Japan bezette deel van China. In dat werk staat elke solist, met een bonte verzameling aan ‘wereld’-instrumenten, symbool voor een element, volgens het Tibetaanse boeddhisme zijn dat lucht, hout, aarde, vuur en water.