Ad Mosam

Christina
Muziek
info over bestellen
© ARON NIJS FOTOGRAFIE
Aron Nijs Fotografie

Ad Mosam
Bernard Woltèche dirigent
Wei-Lian Huang sopraan
Anastasia Terranova sopraan
Amelie Renglet sopraan
Lucas Bedecarrax bas

Henry Du Mont
o.a. Symphonia XXXVII
Giacomo Carissimi
Lamento di Maria Stuarda
Henry Du Mont
Allemanda gravis/Sarabande
Giacomo Carissimi
Sciolto havean dall’alte sponde
Barbara Strozzi
L’amante segreto
La vendetta

Giacomo Carissimi
Salve Rex Christi

Christina, koningin van het streng militantlutherse Zweden, deed in 1654 troonsafstand, kort na het einde van de Dertigjarige Oorlog, en bekeerde zich eerst in het geheim en daarna met veel spektakel tot het katholicisme. Ze vestigde zich met een grote entourage in Rome en maakte daar vier keer een grandioze entree. De redenen van haar bekering: ze wilde, androgyn, niet trouwen en kon dus niet voor een troonopvolger zorgen; ze was geïnteresseerd in nieuwe ideeën en omringde zich met wetenschappers, filosofen en controversiële theologen; en ze had een hevige passie voor muziek. In Rome was een van haar kapelmeesters Giacomo Carissimi, de initiator van het oratorium, zowel in het Latijn als in de volkstaal Italiaans. Hij staat centraal in dit programma, maar ook Henry Du Mont uit Borgloon, koorknaap aan de Maastrichtse Onze Lieve Vrouwebasiliek die het bracht tot kapelmeester van Louis XIV, is aanwezig. Daarnaast muziek van Carissimi’s tijdgenoot Barbara Strozzi, tevens een virtuoze zangeres en luitiste.

Dit concert is tevens de officiële opening van Kapel Opveld.