New European Ensemble

Voices
info over bestellen
© ROB OVERMEER
Rob Overmeer

Hans Werner Henze
Voices

Verzet kan een roeping zijn, maar heeft zelf een stem en die wil gehoord worden. In 1973, nadagen van de Viëtnam-oorlog, liet Hans Werner Henze 20 verzetsdichters aan het woord in de 22 liederen van zijn cyclus Voices. Een volledige uitvoering van het werk, zoals nu, duurt ruim anderhalf uur. Henze schreef het voor een vrouwelijke en een mannelijke vocale solist, met instrumentale groepen waarvan de vijftien musici naast hun eigen instrument ook zo’n zeventig ‘wereldpercussie’-instrumenten bespelen, van glas tot gong. De epiloog is een precolumbiaans Bloemenfeest, visioen van een vrediger wereld. Henze noemde Voices zijn ‘Lied von der Erde’. Zelf was Henze uit het naoorlogse Duitsland naar het mythische paradijs Italië geëmigreerd, op de vlucht voor zowel homofobie als het in zijn ogen totalitaire serialisme van de avant-garde componistenkliek in Darmstadt. Hij liet een immens oeuvre na en Voices is wellicht een van zijn meest beklijvende en nog steeds hoogst actuele werken.