MSM Film: Pelle de Veroveraar

info over bestellen

>Programmatoelichting

Bille August regie | Denemarken en Zweden | 1987 | 157' | Fins, Scanisch (dialect), Deens, Zweeds gesproken, Engels ondertiteld |
met Pelle Hvenegaard, Max von Sydow en Erik Paaske


Winnaar Gouden Palm 1988

Aangrijpend historisch drama over een vader en een zoon die de oversteek wagen van Zweden naar Denemarken, in de hoop op een beter leven.

Aan het eind van de negentiende eeuw vertrekken Lasse en zijn zoon Pelle, net zoals vele andere migranten, per boot van Zweden naar het Deense eiland Bornholm. Ze willen een nieuw leven opbouwen in Denemarken, maar dat wil niet echt vlotten. Lasse vindt werk bij een grote boerderij maar wordt mensonterend behandeld en Pelle leert Deens maar wordt toch niet voor vol aangezien. Hun droom van een beter leven blijft echter springlevend.

Pelle de Veroveraar was de grote internationale doorbraak van de Deense regisseur Bille August. De film won een Gouden Palm én de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. In zekere zin is Pelle de Zweedse Ciske de Rat: een arme jongen die lijdt onder onrecht en droomt van een vrij en gelukkig leven. Beide films zijn gebaseerd op een boek. In het geval van Pelle de Veroveraar is dat de gelijknamige Bildungsroman van Martin Andersen Nexø.