MSM Film: Der müde Tod

Zwijgende film met live muzikale begeleiding door Jozef van Wissem
info over bestellen
© _
_

Fritz Lang regie | Duitsland | 1921 | 97'
Met Bernhard Goetzke, Lil Dagover, Walter Janssen, Hans Sternberg, Karl Rückert

Zwijgende film van Fritz Lang over een meisje dat haar geliefde terug kan krijgen van de Dood. Met live begeleiding door componist en luitist Jozef van Wissem.

In de expressionistische klassieker van Lang dient het meisje het uitgaan van drie brandende kaarsen te voorkomen. Elke kaars stelt een mens voor die op de vlucht is voor de dood. Enkel als het haar lukt om deze missie te voltooien, kan ze haar geliefde terugwinnen.
De film is in episodes verdeeld, die in verschillende werelddelen en tijden zijn gesitueerd: van negentiende-eeuws Bagdad tot Venetië tijdens de renaissance en het keizerlijke hof in China. Jozef van Wissem laat de muziek meereizen: zijn compositie volgt de regionale folkmuziek van de locaties die in de film te zien zijn, waaraan hij hedendaagse muzikale ideeën toevoegt. Het thema van de film – liefde is sterker dan de dood – resoneert in de muziek.

Jozef van Wissem (Maastricht, 1962) is een minimalistische componist en luitspeler, die onder meer de score schreef voor Only Lovers Left Alive van Jim Jarmusch, de regisseur met wie hij eerder dit jaar het album American Landscapes uitbracht. Hij werd door The New York Times omschreven als ‘zowel een avant-garde componist als een barokluitist’.