Dudok Quartet Amsterdam

Kunst als keuze
Muziek
info over bestellen
© GREEN ROOM
Green Room

Giovanni Pierluigi da Palestrina
Ave Maria a 4
Grażyna Bacewicz
Strijkwartet nr.4
Edvard Grieg
Strijkkwartet opus 27

In 1877 trok Edvard Grieg zich aan een eenzame fjord terug om zijn  Strijkkwartet opus 27 te componeren. Gebaseerd op een eigen Ibsen-lied, Spillemaend. De speelman in kwestie vertelt hoe hij om zijn geliefde te bekoren in de leer gaat bij een watergeest, die hem de eigenlijk verboden geheimen van zijn kunst leert. Maar wanneer hij terugkeert naar de mensenwereld, is zij met een ander verloofd. In de vorm van een volksballade belicht het kwartet hoe de kunstenaar, de idealist die de geheimen van het zijn wil doorgronden, geen andere keuze heeft dan zijn menselijke geluk te verzaken. Als tegenhanger het Vierde strijkkwartet uit 1951 van de Litouws-Poolse Grażyna Bacewicz. Zij begon als vioolvirtuoos, maar legde zich na een auto-ongeval volledig toe op het componeren. Haar instrument bleef een belangrijke rol spelen: naast zeven strijkkwartetten schreef ze evenveel vioolconcerten. Ze was overigens aanhangster van het teleologisch determinisme, dat het bestaan van een vrije wil ontkent.