Toelichting op het campagnebeeld Musica Sacra 2021, ontworpen door Britt Hecker

msm21 campagnebeeld 2000x760px (hires).jpg

Stilstaan tijdens de chaos

Voor het thema Moeder Aarde ben ik gaan zoeken naar mythes over het ontstaan van de aarde. Zo ben ik me gaan verdiepen in de Griekse mythe over het ontstaan vanuit Chaos. 

Chaos is in de Griekse mythologie het ‘niets’ waaruit de eerste goden ontstonden. Chaos wordt wel voorgesteld als een bodemloze leegte waar alles eindeloos valt. Niet naar beneden, want er is geen enkele oriëntatie mogelijk, maar alle kanten op. Uit deze uitgestrekte malende wanorde ontstond orde in de vorm van nacht, aantrekkingskracht, onderwereld én de aarde. 

Vanuit deze chaos heb ik een link gelegd naar de afgelopen maanden, waarin ieders wereld op zijn kop stond. Als metafoor voor deze chaos heb ik gebruikgemaakt van bloemen. Deze bloemen heb ik in water gelegd, op een chaotische wijze. 

Het lijkt mij een mooi idee als alle bezoekers van Musica Sacra een moment van stilte kunnen ervaren, een moment van rust in deze chaotische maanden. Om deze stilte vast te leggen heb ik de bloemen met water ingevroren. Dit blok ijs heb ik via mijn scanner gefotografeerd. Voor mij vormt dit een letterlijke vertaling naar stilstaan tijdens de chaos.

Britt Hecker