Pluto-ensemble

Misericordia
info over bestellen
© ALBRECHT DüRER
Albrecht Dürer

Pluto Ensemble o.l.v. Marnix De Cat

Heinrich Isaac Misericordia Domini
Heinrich Isaac Missa Misericordias Domini

 

Heinrich Isaac, mogelijk Brabander, misschien Bruggeling, werkte al op jonge leeftijd voor Lorenzo de’Medici in Florence. Kort na diens dood werd hij kapelmeester van keizer Maximiliaan van Oostenrijk, zowat de hoogst denkbare post. Hij bleef werken in Florence, solliciteerde ook in Ferrara, maar hoewel hij volgens de overlevering sneller schreef dan zijn schaduw en een stuk goedkoper was dan Josquin des Prez, kreeg toch Josquin de aanstelling.

Voor de kathedraal van Konstanz componeerde Isaac een monumentale motettencyclus met bijna vierhonderd werken voor het hele kerkelijk jaar. Deze Choralis Constantinus werd postuum voltooid door zijn leerling Ludwig Senfl.

Het Pluto-ensemble zingt daaruit zowel de wisselende gezangen Misericordia Domini voor de 3e zondag van Pasen als de vaste gezangen: de Missa Misericordias Domini

Van genade kan er nooit voldoende zijn.