Hoogmis Onze Lieve Vrouwebasiliek

Verdieping / dialoog
zondag 22 september 2024
11:00 - 12:00 u
GRATIS
--- Vrije inloop
© VELVET
Velvet

Onze Lieve Vrouwebasiliek

Basilicakoor
Basilica Consort
Hans Leenders

dirigent

o.a. Hans Leenders
Missa Amelberga voor koor, strijkers en hobo

De profeet Elias en de maagd Maria zijn voorbeelden van oud- en nieuwtestamentische personen die geroepen werden door God en uit vrije wil gehoor gaven aan Zijn oproep.

Het prachtige achtstemmige a cappella motet van Mendelssohn uit zijn oratorium Elias, hoor je in een bewerking voor koor en strijkers.  

Francesco Durante, leerling van Alessandro Scarlatti en leermeester van onder anderen Giovanni Pergolesi, geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Napolitaanse School. Tijdens de Hoogmis wordt het openingsdeel uit zijn Magnificat gebracht.

De heilige abdis Amelberga, die rond 900 geleefd heeft in Susteren, is een geroepene uit onze contreien. De Missa Amelberga, geschreven in opdracht van de Heiligdomsvaart Susteren, ging in première in 2022. Hans Leenders heeft van de oorspronkelijke bezetting voor koor en orgel een nieuwe versie gemaakt voor koor, strijkers en hobo, welke tijdens deze Hoogmis in première gaat. Met name de lijn voor de eerste viool is volledig nieuw gecomponeerd.