Koninklijke Harmonie van Thorn & Heerlense Oratorium Vereniging

A Mass for Peace
info over bestellen

Koninklijke Harmonie van Thorn & Heerlense Oratorium Vereniging

Jan Cober
dirigent

Karl Jenkins
The Armed Man - A Mass for Peace

Karl Jenkins schreef The Armed Man - A Mass for Peace in 1999, kort na afloop van de Kosovo-oorlog tussen Servië en de etnische Albanezen. Zoals vele oorlogen werd deze getekend door gruwelijkheden en misdaden. Met een nieuw millenium op komst schreef de Welshman Karl Jenkins dit werk voor solisten, koor en orkest, in de hoop dat dergelijke gruwelen zich niet zouden herhalen. Het werk volgt in grote lijnen de katholieke eredienst, maar bevat ook elementen van andere religies, zoals de oproep van de muezzin tot het islamitisch gebed. Het begint en eindigt met het bekende vijftiende-eeuwse l’Homme Armé en bevat ook teksten van schrijvers als Rudyard Kipling en de Japanse dichter Sankichi Tōge, die de atoomaanval op Hiroshima overleefde, maar later overleed aan de gevolgen ervan. The Armed Man is een aanklacht tegen oorlog en een oproep tot vrede.