MSM Film: La Passion de Jeanne d’Arc

info over bestellen

Carl Theodor Dreyer
regie

Frankrijk | 1928 | 110’ | zwijgende film met Renée Falconetti en muziek van Julia Holter

Hét meesterwerk van Carl Theodor Dreyer is een film gebaseerd op het verslag van het proces tegen Jeanne d’Arc in de vijftiende eeuw.

La Passion de Jeanne d’Arc was de eerste film van de Deense filmmaker Carl Theodor Dreyer in Frankrijk. Dreyer maakte deze zwijgende film op het moment dat geluidsfilm de overhand kreeg. De film volgt het proces en de executie van verzetsheldin Jeanne d’Arc, de vrouw die door God gezonden zou zijn om de Engelsen uit Frankrijk te verdrijven. Tijdens het proces werd Jeanne onder druk gezet om te bekennen dat ze een ketter was en dat haar opdracht niet door God maar door de duivel was ingegeven.

Dreyer toont het proces in extreme close-ups, de angst en vastberadenheid zijn van het gelaat van hoofdrolspeelster Renée Falconetti af te lezen. Weinig filmmakers zijn erin geslaagd om de lijdensweg van hun protagonist zo tastbaar te maken als Dreyer. Lang werd gedacht dat de originele versie van La Passion de Jeanne d’Arc door brand verloren was gegaan, maar in 1981 werd hij op wonderbaarlijke wijze in perfecte staat teruggevonden in een Noorse psychiatrische inrichting.

Reguliere entree € 10
Lumière Passie/Limburg Filmhuispasje € 8
CJP/student <16 € 6,50
CKV € 5
Cineville gratis