MSM Film: Ordet

info over bestellen

Carl Theodor Dreyer
regie

Denemarken | 1955 | 126’ | Deens gesproken, Engels ondertiteld

Deense klassieker van Carl Theodor Dreyer – door Lars von Trier vaak als zijn grote voorbeeld genoemd – over fanatieke geloofsbelijdenis in Jutland. Winnaar van de Gouden Leeuw op het filmfestival in Venetië.


Met Ordet (Het Woord) verfilmde Dreyer een toneelstuk van schrijver-dominee Kaj Munk. Dreyer gaf het verhaal vorm in de hem kenmerkende sobere stijl en met een mise-en-scène en belichting die doet denken aan schilderijen van de oude meesters. De film volgt een diepgelovige boer op het Deense platteland. Van zijn drie zonen denkt Johannes dat hij de reïncarnatie van Jezus Christus is, Mikkel is agnostisch en Anders, de jongste, is verliefd geworden op de dochter van een conservatieve sekteleider. Een bruiloft is uitgesloten, tenzij vader en zoon zich aansluiten bij de sekte. Een tragische gebeurtenis zal hun toch al wankele evenwicht verder op de proef stellen.

Ordet is een unieke, hypnotiserende film die de aard van geloven onderzoekt. Dreyer bouwt rustig op naar de mysterieuze climax van de film; een klassiek geworden scène waarnaar Lars von Trier verwees in Breaking the Waves.

Reguliere entree € 10
Lumière Passie/Limburg Filmhuispasje € 8
CJP/student <16 € 6,50
CKV € 5
Cineville gratis