Guus Janssen

De vrije wil van het orgel
info over bestellen
© FRANCESCA PATELLA
Francesca Patella

Guus Janssen
orgelimprovisaties

Al ruim een halve eeuw verrast componist en improviserend musicus Guus Janssen zichzelf en zijn publiek met de invallen van zijn vrije wil. Dat begon al vroeg in het Noord-Hollandse Heiloo, waar hij als kind op het orgel speelde en daar de strenge spelregels van koralen naar zijn hand zette. Later voegden talloze stijlen en grootheden zich in zijn muzikale gereedschapskist: van Scarlatti tot bossanova, van naoorlogse avant-garde tot jazzimprovisator Lennie Tristano. Geen orgel klinkt en wil hetzelfde en Janssen zal daar zijn voordeel mee doen in zijn improvisaties op twee verschillende kerkorgels van Maastricht, de stad waar zijn familiestamboom gedeeltelijk wortelt.