Festivalopening

Trompet-trio Marco Blaauw | Dudok Quartet & Clean Pete | María Marín
info over bestellen
vrijdag 20 september 2024
15:30 - 16:30 u
GRATIS
reserveren verplicht koop tickets

Opening van het festival met drie korte optredens, een welkom door Brigitte van Eck, directeur-bestuurder van Musica Sacra Maastricht, en korte toespraken door Frans Bastiaens, wethouder van cultuur, en festivalleider Erwin Roebroeks. Na afloop ontvang je een drankje.

I.

Marco Blaauw
trompet
Matthias Debrabandere
trompet
Vinita Rodriguez Buergo
trompet

Benjamin Britten
Fanfare for St. Edmundsbury

In 1959 vond in Bury St Edmunds, bekend van de kathedraal waar de negende-eeuwse martelaar Edmund begraven ligt, een grote pageant van een week plaats. Dit historische openluchtspel werd georganiseerd ter herdenking van de Magna Carta. Het verdrag dat in 1215 door de adel aan de Engelse koning was afgedwongen en gezien wordt als een symbolisch begin van de moderne democratie. Elke dag werd ingeluid met dezelfde korte fanfare voor drie trompetten, in verschillende toonsoorten, gecomponeerd door Benjamin Britten. Eerst elk solo, zo ver mogelijk van elkaar verwijderd, dan verrassend tegelijk.

© GREEN ROOM
Green Room

II.

Dudok Quartet Amsterdam

Clean Pete

Loes Wijnhoven
gitaar en zang
Renée Wijnhoven
cello en zang

Samen met het Dudok Quartet Amsterdam vieren de tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven, beter bekend als Clean Pete, hun liefde voor en de grenzen van klassieke muziek.

_GD85559Las Tres Marías.jpg


III.

María Marín
compositie, zang en gitaar

María Marín, een snel rijzende ster aan het flamencofirmament, neemt vanmiddag in haar eentje de zang, het gitaarspel en de composities voor rekening. Haar stijl is een amalgaam van klassieke Spaanse gitaarmuziek en ongepolijste flamenco, in haar teksten resoneert een echo van Federico García Lorca.