MSM Film: Herr Bachmann und seine Klasse

info over bestellen

Maria Speth regie | Duitsland | 2021 | 217'
Duits gesproken, Nederlands ondertiteld

Hoopvolle en hartverwarmende documentaire over een onconventionele docent op een Duitse basisschool met leerlingen van bijna allemaal verschillende nationaliteiten. 

De 64-jarige Dieter Bachmann geeft les aan de zesde klas, aan een dozijn kinderen van rond de dertien jaar. Documentairemaakster Maria Speth portretteert Bachmann, een vriend van haar, en zijn klas als een vlieg aan de muur. Er zijn geen spectaculaire verwikkelingen. Gewoon filmen wat er gebeurt, vanuit hetzelfde standpunt, in lange scènes. 
Als kijker krijg je zo het gevoel ook zelf in de klas te zitten. Door de speelduur van ruim drieënhalf uur leer je de kinderen daarbij goed kennen. Ze komen uit alle windstreken en hebben verschillende religies. Bachmann leert ze Duits en Engels, maar hij maakt ook veel muziek en neemt de kinderen mee naar het plaatselijke museum van Stadtallendorf, om te praten over de veelkleurige relatie tussen Duitsland en immigranten. Bovenal praat hij met de kinderen over de grote thema’s in het leven.  
Aan het eind van de film is het schooljaar voorbij en zwermen de kinderen uit. Dieter blijft, aan het begin van zijn pensioen, achter in het klaslokaal. Helaas moet ook de kijker afscheid van hem nemen.